«Вічність Леоніда Ушкалова»: у книгозбірні почала експонуватися виставка до 65-річчя літературознавця та письменника

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > «Вічність Леоніда Ушкалова»: у книгозбірні почала експонуватися виставка до 65-річчя літературознавця та письменника

Віднедавна в читальній залі імені Григорія Сковороди книгозбірні університету експонується книжкова виставка «Вічність Леоніда Ушкалова». Її присвячено 65-річчю від дня народження українського літературознавця, доктора філологічних наук, письменника, упорядника книг, відомого сковородинознавця та шевченкознавця Леоніда Ушкалова. На виставці представлені численні видання – результати сковородинознавчих досліджень науковця.

Сковородинську тему Леонід Ушкалов почав активно студіювати в аспірантурі при Інституті літератури імені Тараса Шевченка НАН України та в докторантурі при кафедрі української літератури Харківського національного педагогічного університету. У 1989 році Л. Ушкалов захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук за темою «Творчість Григорія Сковороди і антична культура». У 1996 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філологічних наук за темою, тісно пов’язаною із творчістю Г. Сковороди: «Література українського бароко в її зв’язках із філософією». Леонід Ушкалов є автором численних історико-літературних та історико-філософських праць, присвячених життю і творчості Сковороди, які були надруковані українською, англійською, німецькою, польською та російською мовами.

Зацікавлення постаттю Григорія Сковороди в нашому університеті, вивчення та популяризація його творчості пов’язане, безумовно, з тим, що його професійна діяльність була пов’язана з Переяславщиною – Сковорода обіймав посаду викладача поетики у Переяславському колегіумі та працював домашнім вчителем в сім’ї бунчукового товариша Степана Томари в селі Каврай. Ім’я Григорія Сковороди носить наш університет, діє навчально-науковий центр Сковородинознавства, у книгозбірні, зокрема, активно триває процес формування фонду сковородинознавчої літератури.

Принагідно, у рамках циклу відеозустрічей «Науковці в бібліотеці» до книгозбірні завітав академік Академії вищої освіти України, доктор філологічних наук, професор кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання, керівник навчально-наукового центру Сковородинознавства Університету Григорія Сковороди в Переяславі Микола Корпанюк.

Видатний представник української філологічної еліти, щиро залюблений в українську літературу, популяризував її, перетворював із нудної на сучасну і цікаву, наближав до різновікової читацької аудиторії, навчав думати. Відповідаючи на питання «Навіщо читати?», Леонід Ушкалов зауважував: «Щоб душа стала хоч трохи світліша. Я твердо переконаний у тому, що жодні соціальні пертрубації не годні змінити життя на краще, допоки наші душі будуть темні, бо світ довкола – це всього лише дзеркало наших душ». Згадаймо його у ці дні добрим дружнім словом та щирою молитвою!

Пресцентр бібліотеки