Uсraina terra Cosaccorum: запрошуємо до перегляду віртуальної виставки, присвяченої Дню Українського козацтва

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Віртуальні виставки > Uсraina terra Cosaccorum: запрошуємо до перегляду віртуальної виставки, присвяченої Дню Українського козацтва

Історія козацтва – це джерело честі та гідності, мужності та слави. Це те, що надихає кожного українця на працю в ім’я відродження нації, духовності та культури. Віртуальна виставка, присвячена Дню Українського козацтва, розкриває історію козацтва та лицарства тієї епохи, закарбовану у піснях, легендах, поезії, афоризмах, на картинах художників та в монументальному мистецтві. Також виставка познайомить із музейними та етнографічними просторами в Україні, які відтворюють побут і бережуть звичаї козаків. Матеріал виставки містить посилання на цікаву інформацію в YouTube та, звісно, висвітлює найяскравіші книжкові видання на тему козаччини з фондів університетської книгозбірні.

У давній козацькій легенді говориться, що після знищення московськими військами Січі козаки розділилися. Частина їх пішла на Кубань, частина – за Дунай, а частина – в Галичину. Лише, коли всі вони зберуться разом, козацькі ковалі-характерники почнуть з їхніх шабель кувати Меч Єдності. Куватимуть вони його довго: багато випробувань буде і невдалих спроб, приходитимуть все нові і нові козаки, і кластимуть свої шаблі на чарівне ковадло. Густимуть з натуги велетенські міхи, червонітимуться в вогні шабельні леза, перековуючись під ударами молотів в чарівний клинок. Сипатимуться іскри з-під ковальських молотів і солоний піт заливатиме очі ковалям…

Темні сили всіляко намагатимуться зупинити ковалів: обіцятимуть їм Золото, Владу, Славу… Але ковалі не зважатимуть на них і далі робитимуть свою справу.

Коли ж нарешті зблисне сталь лицарська, криця харалужна – засіяє ясним полум’ям Меч Єдності! Тоді зійдеться все Козацьке Товариство і підійме цей Меч вгору, – і вогонь з нього переллється в усі Козацькі Серця! І піднімуться тоді козаки – воскресять Україну і підніметься давня Козацька Мати – Січ.

Більше цікавинок та підбірку книжок про козацьку добу дивіться у віртуальній виставці, присвяченій Дню Українського козацтва. Запрошуємо до перегляду!

Пресцентр бібліотеки