«Апостол правди і науки»: запрошуємо переглянути віртуальну виставку до 180-річчя від дня народження Михайла Драгоманова

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Віртуальні виставки > «Апостол правди і науки»: запрошуємо переглянути віртуальну виставку до 180-річчя від дня народження Михайла Драгоманова

Михайло Драгоманов увійшов в історію української культури і літератури як видатний історик і філософ, літературний критик і публіцист, фольклорист і культуролог, патріот і непохитний борець за свободу своєї вітчизни. До 180-річчя від дня народження Михайла Петровича бібліотекарі зали інформаційних ресурсів Людмила Палатна та Людмила Хлань підготували віртуальну виставку, яку може переглянути кожен бажаючий у будь-який час і в будь-якому місці.

Виставка включає в себе цитати відомого українця, яких ви, можливо, раніше не зустрічали; цікаві факти про Михайла Петровича; світлини, пов’язані із цією видатною постаттю; читачам запропоновані книги з фонду книгозбірні університету, а також посилання на відеоматеріали в YouTube про Михайла Драгоманова.

Біографічна довідка. Михайло Драгоманов народився 18 (30) вересня 1841 р. в м. Гадячі на Полтавщині в родині дворян. У 1863 р. закінчив історико-філологічний факультет Київського університету, де після захисту дисертації обійняв посаду доцента. Упродовж двох років перебував у науковому відрядженні в бібліотеках Німеччини, Італії, Австрії, Чехії, Польщі, де познайомився з представниками передової європейської науки. Звільнений у 1875 р. з роботи в університеті за політичну неблагонадійність, був змушений емігрувати за кордон, де прожив до кінця життя. У Женеві видавав збірник «Громада»; з його допомогою були надруковані українською мовою романи І. Білика, П. Мирного, М. Павлика та інших письменників. Написав низку гострих публіцистичних памфлетів та наукових праць, спрямованих проти російського самодержавства, в яких закликав український і російський народи до політичної та збройної боротьби проти деспотії, за рівноправність і недоторканність людини будь-якої національності.

Запрошуємо усіх бажаючих переглянути виставку!

Пресцентр бібліотеки