Книжкова новинка для всіх, хто цікавиться історією, вже в бібліотеці університету

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Книжкова новинка для всіх, хто цікавиться історією, вже в бібліотеці університету

Фонд університетської книгозбірні збагатився новим виданням із дарчим написом автора: Червінський С. Меч і птах: культ меча у скіфів і сакральний образ денного хижого птаха. Київ: Орієнтир, 2021. 70 с.

Нагадаємо, що презентація книги відбулася в університеті 9 вересня 2021 року для широкої аудиторії – студентів, викладачів, бібліотекарів, краєзнавців.

«Чому саме ця тема? Бо протягом всієї історії людства основне, що воно робить стабільно, це воює. Не обов’язково це має бути війна у тій ретрансляції, яку ми спостерігаємо, – з негативної сторони. Насамперед, це внутрішній процес – дисципліна і ті певні моменти, які ти використовуєш задля еволюційних змін. Наприкінці 90-х я закінчив університет, і мені дуже запала в душу моя розмова з одним професором. Ми аналізували світову ситуацію, і він сказав мені: «Розумієш, от навіть зараз, коли людство почне набирати «жирок», то треба буде придумати якусь таку ситуацію, аби люди були в тонусі». Я розумію, що всім нам складно, країні складно і т. д. Але повірте мені – краще бути в тонусі, аніж протилежно» – розповідає сковородинівцям про свою книгу автор Сергій Червінський.

Анотація: Тварини й люди – це найдовший етап стосунків в історії еволюції людської цивілізації, що триває й досі. В житті наших скіфських предків тварини, і хижі птахи зокрема, відігравали особливу роль. Тривалий час тваринам приписували надзвичайні здібності, а міфологічна свідомість тодішньої людини сприймала Всесвіт через зооморфний протокол, який цілком справедливо можна вважати мовою сакральних символів, магічних маркерів. Формат життя на той час складався переважно з боротьби за виживання, що накладало відбиток і на міфологічний світогляд із конкретним переадресуванням всього до зооморфного моделювання. Меч, як інструмент ведення війни і водночас вмістилище божества війни, був насамперед предметом еволюції людської думки, технологічного прогресу, розвитку світоглядних моделей і ознакою належного суспільно-соціального рівня. Відповідаючи сакральному протоколу в культі божества – меч був віссю світу, що єднав усі рівні й водночас був центром Всесвіту. З мечем відзначався Новий рік – момент створення Всесвіту та людини, коли всі скіфські спільноти в один особливий Священний день, раз на рік, ставали єдиним цілим загального космогонічного процесу, процесу щорічного оновлення й очищення часу. Все це свідчить про високий рівень розвитку світогляду і культури у Північно-причорноморських скіфів – наших прямих предків.

Книга рекомендована всім, хто цікавиться стародавньою історією. Вона є наслідком глибокого й прискіпливого дослідження автором культу меча у скіфів.

Прес-центр бібліотеки