З нагоди Міжнародного дня біологічного різноманіття сковородинівці обговорили роль і значення води у житті суспільства

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > З нагоди Міжнародного дня біологічного різноманіття сковородинівці обговорили роль і значення води у житті суспільства

Щорічно, починаючи з 2001 року, 22 травня відзначається Міжнародний день біологічного різноманіття (International Day for Biological Diversity), головне завдання якого – звернути увагу громадськості на проблему безповоротного зникнення на Землі багатьох представників флори і фауни. З цієї нагоди 25 травня 2021 року в залі інформаційних ресурсів «Чумацький шлях», у межах Дня творчої ініціативи, відбувся круглий стіл «Роль і значення води у житті суспільства».

Серед учасників заходу були викладачі, студенти, учні старших класів, бібліотекарі – усі вони активно обговорювали проблеми водних ресурсів України, а також, що важливо, питання дослідження екосистем міста та району, зокрема якості води річок Трубіж та Альта, біорізноманіття агроекосистем (на прикладі ПП «Соснова»), тощо.

Виступи промовців засвідчили, що студенти та старшокласники активно цікавляться екологічними проблемами навколишнього середовища та шляхами їх вирішення. Приміром, виступ кандидатка географічних наук, доцентки, завідувачки кафедри географії, екології і методики навчання факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій Людмили Воловик мав назву «Роль і значення води у житті суспільства від теорії до практики», а здобувачка IV курсу ОП «Географія» Ольга Чубик продемонструвала презентацію на тему «Водні ресурси України сучасний стан і тенденції». Про біоідентифікаційні методи дослідження водних екосистем розповіла кандидатка біологічних наук, доцентка, заступниця завідувача кафедри біології, методології та методики навчання з наукової роботи Олена Дзюбенко.

Було у ході зібрання місце і для презентацій. Презентація переможниці II етапу конкурсу МАН Київської області, учениці 10 класу Переяславської гімназії, вихованки екологічного гуртка «Кактусенята» Переяславського будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді Аліни Думан стосувалася оцінки якості води річки Трубіж та річки Альта за індексом фітоіндикації в межах міста Переяслав, а презентація здобувачка ІІІ курсу ОП «Біологія та здоров’я людини» Ірини Марущак – біорізноманіття агроекосистем (на прикладі ПП «Соснова»).

Власні наукові дослідження презентували кандидатка географічних наук, доцентка, завідувачка кафедри географії, екології і методики навчання Людмила Воловик; кандидатка історичних наук, доцентка кафедри географії, екології і методики навчання Катерина Ковальська та здобувачка IV курсу ОП «Географія» Марія Мінич.

Слово мали у цей день і представники книгозбірні нашого закладу. Завідувачка відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення університетської бібліотеки Ніна Обертій презентувала інформаційні ресурси, представлені на сайті книгозбірні. На допомогу дослідникам та всім, хто цікавиться питаннями біологічних наук, Ніна Павлівна продемонструвала те, як слід здійснювати ефективний пошук необхідних матеріалів на прикладі тем з екології.

Коли захід добігав свого завершення кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Ольга Стрілець представила наукове дослідження «Знаки символи води у декоративно-прикладному мистецтві України».

Міжнародний день біологічного різноманіття – це чудова нагода вкотре згадати про необхідність збереження біорізноманіття та усвідомити відповідальність за це для нинішніх та прийдешніх поколінь, адже, внаслідок господарювання людини, значно змінюються ландшафти, середовища існування та гідрологічні умови територій.

 

Прес-центр бібліотеки