Університетська книгозбірня поповнилася новими книгами завдяки доктору психологічних наук, професору, академіку Тамарі Яценко

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Університетська книгозбірня поповнилася новими книгами завдяки доктору психологічних наук, професору, академіку Тамарі Яценко

Коло науковців, які дарують книги бібліотеці Університету Григорія Сковороди в Переяславі, щороку зростає. Подаровані книги збагачують не лише фонди бібліотеки, але й поглиблюють наукові комунікації університетської спільноти України. У квітні фонди бібліотеки збагатилися виданнями з психології, подарованими бібліотеці університету доктором психологічних наук, професором, академіком НАПН України, завідувачем кафедри психології, глибинної корекції та реабілітації Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Тамарою Яценко.

Усі, хто цікавиться психоаналітичним напрямком пізнання психіки, що ґрунтується на базисі актуалізації педагогічних здібностей людини до візуалізованої самопрезентації із збереженням інформаційних еквівалентів, можуть ознайомитися з методологією процесу глибинного пізнання, що відкриває перспективи удосконалення його інструментарію, у монографії Т. С. Яценко «Методология глубинного познания: логическое и пралогическое мышление» (Днепр, 2021. – 326 с.). У праці презентовано новий підхід до розуміння психічного як у його цілісності, так і самовпорядкованості в «імпліцитному порядку», що резюмує активність обох сфер психіки (свідоме / несвідоме). Особливу увагу приділено пралогічному мисленню в його нейтральності до суперечливості сюжету візуалізованих самопрезентантів.

Крім того, для студентів психологічних факультетів, фахівців в галузі глибинної корекції та працівників психологічних служб в навчальному посібнику «Релігійна віра в світлі глибинної психокорекції» (В. І. Бондар, Т. С. Яценко, О. В. Педченко. – Київ, 2013. – 305 с.) висвітлено теоретико-практичні основи розуміння релігійної віри, її значущість та силу впливу на поведінку. Автори розкривають глибинні витоки релігійної віри, як і віри загалом, що являє собою специфічний стан людини та форму психологічного захисту. Показано переваги світської віри, що каталізує вольову регуляцію діяльності особистості.

У свою чергу, монографія Т. С. Яценко «Архаїчний спадок психіки: психоаналіз феноменології проблеми» (Дніпро, 2019. – 284 с.) презентує найважливіші результати сорокарічних досліджень у галузі пізнання психіки в її цілісності (свідоме / несвідоме) шляхом розкриття мотиваційно-смислового потенціалу архаїчного спадку людства в його впливові на психіку суб’єкта.

Поза тим, колективна монографія «Наукова школа академіка НАПН України Тамари Яценко» (Дніпро, 2019. – 350 с.) представляє наукові здобутки колективу учених, дослідників та практиків у галузі глибинної психології, наукові пошуки яких об’єднані психодинамічною парадигмою, започаткованою сорокаріччя тому академіком НАПН України Т. С. Яценко. Робота презентує теоретичні основи, що базуються на практичних здобутках методу активного соціально-психологічного пізнання (АСПП). Монографія представляє як проблеми глибинного пізнання психіки, так і відповіді на них у теоретичному та прикладному аспектах. Видання адресоване викладачам психології, студентам, аспірантам, психологам-практикам.

Колектив університетської бібліотеки висловлює щиру вдячність дарувальниці. Принагідно, про всі книги авторки, які зберігаються у фондах бібліотеки, можна дізнатися з електронного каталогу, а також ознайомитися з їх текстами в Інституційному репозитарії.

 

Прес-центр бібліотеки