Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > В екологію через гру: у бібліотеці університету відбувся екологічний захід

Традиційно, щороку в університетській книгозбірні проходять просвітницькі заходи в межах бібліотечного творчого проєкту «Екочитальня». Цьогорічний «День творчої ініціативи в екочитальні», що відбувся 15 березня 2021 року, був присвячений проблемам екології.

Екологічна освіта та виховання учнів – це не данина моді, а веління часу, продиктоване самим життям. Для того щоб сьогодні вижити і забезпечити існування людини в майбутньому, нинішньому поколінню необхідно оволодіти екологічними цінностями й відповідно до них будувати свої взаємини з навколишнім світом. Дітям старшого дошкільного й молодшого шкільного віку властива унікальна єдність знань і переживань, які дозволяють говорити про можливість формування у них надійних моральних основ відповідального ставлення до природи. Діти – допитливі дослідники навколишнього світу. Саме розкриваючи «таємниці» природи, дитина розвивається, вчиться співпереживати.

Відтак, учасниками екогри «Пробудження з «Кактусенятами» стали вихованці екологічного гуртка Будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді (керівниця гуртка – кандидатка біологічних наук, заступниця завідувача кафедри біології, методології та методики навчання, доцентка Олена Дзюбенко). Відомо, що саме у грі найбільшою мірою діти психологічно готуються до реальних екологічних ситуацій, вчаться розуміти ставлення до природи інших людей, опановують прийоми спілкування з однолітками. Пізнавати природу і розуміти поведінку її мешканців (ведмедів) маленьким екологам допомагали Олена Дзюбенко, студенти спеціальності «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)», фахівчиня психолого-медико-педагогічної консультації Тетяна Шкурська-Кузьменко, студенти спеціальності «Психологія» та директорка бібліотеки Ольга Шкира. Вони супроводжували дітей на всіх етапах гри: «Ведмежий барліг» (пробудження, спілкування; здорове харчування), «Ведмеже сонечко» (психологічні вправи на розвиток комунікативності, емпатійності, позитивного мислення), «Ведмежа галявина» (ізотерапевтичні вправи, інтелектуальні задачки), «Читаючі ведмедики» (читання віршів, бесіда про значення книги у формуванні пізнавального світогляду у дітей; огляд книжкової виставки «Гідність формується з дитинства»). По закінченню заходу маленькі гості бібліотеки ласували смаколиками.

Атмосфера заходу була неймовірна. Діти отримали багато щирих емоцій та задоволення від гри і спілкування у новому для них предметно-просторовому середовищі, а студенти – корисний досвід роботи з дітьми.

Прес-центр бібліотеки