«Науковці в бібліотеці»: до Дня української писемності та мови до книгозбірні завітала професорка Марина Навальна

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Вітання > «Науковці в бібліотеці»: до Дня української писемності та мови до книгозбірні завітала професорка Марина Навальна

Бібліотека Університету Григорія Сковороди в Переяславі продовжує цикл відеозустрічей «Науковці в бібліотеці» з метою презентації особистих наукових здобутків та проведення оглядів тематичних книжкових виставок. Напередодні відзначення Дня української писемності та мови завітала відома українська мовознавиця у галузі філології та журналістики, зокрема в площині лексико-стилістичних процесів мови сучасної газетної періодики, заступниця завідувача кафедри документознавства та методики навчання з наукової роботи факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій нашого університету, доктор філологічних наук, професорка Марина Навальна.

У відео гостя розповідає про історію та традиції прийдешнього свята та презентує низку літературних найменувань та публікацій, зокрема й науково-педагогічних працівників сковородинівського університету, які можна знайти в фондах нашої бібліотеки та які популяризують й дають змогу вивчати українську мову та долучатися до неї через художню літературу.

Слід зазначити, що науково-методичний доробок дослідниці нараховує близько 150 праць (3 з них у науково-метричній базі Web of Science та монографія у видавництві країни Європейського Союзу).

Серед монографій Марини Іванівни: Лексика українських масмедіа / за редакцією Марини Навальної. – Переяслав-Хмельницький : «Видавництво КСВ», 2019. – 188 с.; Навальна М. Функціонування стилістично зниженої лексики в мові українських мас-медіа // Людино- й культурознавчі пріоритети сучасного мовознавства. Напрями, тенденції та міждисциплінарна методологія / Колективна монографія під редакцією К. І. Мізіна. Переяслав-Хмельницький. 2019. С. 243–252; Навальна М. Лексика української газетної періодики початку ХХІ ст.: джерела поповнення та стилістичне використання / Марина Навальна. – Переяслав-Хмельницький : «Видавництво КСВ», 2018. – 350 с.; Navalna M. Word on the crossroad of styles // Multidimensionality of vocabulary  in the literary language: monograph / ed. by Lyubov Struhanets. LAP LAMBERT Academic Publishing. 2018. P. 59 – 88; Навальна М. Слово на перехресті стилів // Лексика на перетині наукових парадигм: монографія / за ред. Л. Струганець. Тернопіль: Осадца Ю. В., 2018. С. 65–113; Навальна М. І. Динаміка лексикону української періодики початку ХХІ ст. : [монографія] / М. І. Навальна. – К.: Інститут української мови ; Видавничий дім Дмитра Бураго, 2011. – 328 с.; 7. Навальна М. І. Нові явища та процесі у вживанні дієслів соціально-економічної сфери в українській мові : [монографія] / Навальна М. І. – Переяслав-Хмельницький : Видавництво «С В К», 2014. – 188 с.

Зазначимо, що в нашому університеті функціонує наукова школа «Мова засобів масової інформації: динаміка, інновації, медіаграмотність» під керівництвом Марини Іванівної,  а бібліотечний фонд університету та кадровий потенціал мовознавців дає всі можливості для вивчення, удосконалення та розвитку української мови.

«Наголошую на тому, що знання української мови – це, перш за все, обличчя, імідж й вихованість української людини. Закликаю усіх вдосконалювати мову, переглянути новий правопис, у разі потреби спілкуватися з мовознавцями аби бути на пульсі всіх тенденцій. Любімо, шануймо, розвиваймо нашу рідну мову!» – зазначає Марина Навальна наприкінці відео, яке ми рекомендуємо переглянути вам вище.

 

Уже незабаром відбудуться подальші презентації особистих наукових здобутків та проведення оглядів тематичних книжкових виставок інших викладачів сковородинівського університету у рамках цього циклу відеозустрічей, який віднині  тане традиційним.

 

Прес-центр бібліотеки