Тиждень Відкритого Доступу

Шановні колеги!

Запрошуємо усі охочі бібліотеки застосувати ефект синергії у відзначенні 21–27 жовтня 2019 р. Міжнародного Тижня Відкритого Доступу. Цього року Тиждень проходитиме під гаслом «Open for Whom? Equity in Open Knowledge» – «Відкриті для кого? Рівність доступу до відкритих знань». Ця тема продовжує минулорічну – «Designing Equitable Foundations for Open Knowledge» – «Створення рівних умов для відкритих знань», яка підкреслювала важливість дотримання ідеї рівності при переході до відкритих систем обміну знаннями. Ми пропонуємо разом з різними представниками освітніх та наукових спільнот відверто поговорити про політику відкритості, зокрема, спільно пошукати відповіді на низку питань: Чиїм інтересам надається пріоритет при підтримці відкритих платформ? Чи підтримуємо ми не лише відкритий доступ, а й рівні можливості для участі в освітній та науковій комунікації? До кого ми можемо звертатися, щоб більше дослідницьких даних, освітніх та наукових матеріалів були відкритими? Які ролі відіграють у процесі переходу до відкритих систем обміну знаннями науковці, видавці, студенти, бібліотекарі?

Важливо, щоб усі думки було почуто! Саме тому запрошуємо користувачів та бібліотекарів долучатися до всеукраїнського флешмобу #EquityOpenKnowledge. Для участі зніміть короткий відеоролик (до 1 хвилини), у якому поділіться своєю історією використання ресурсів Відкритого Доступу чи їхнього створення, історією підтримки Руху Відкритого Доступу чи конкретних його ініціатив. Особлива умова – усі ролики мають завершуватися фразою: «Зробіть доступ до знань вільним!». Відео потрібно завантажити у період з 21 по 27 жовтня 2019 р. на власну сторінку чи сторінку своєї бібліотеки, позначивши в дописі сторінку Open Access week in Ukraine. По завершенню Тижня Секція університетських бібліотек УБА розіграє серед учасників заохочувальні призи.

Плануймо заходи, інформуймо про них, використовуючи хештег: #OAweek, #OAweekUA.

Ділімося інформацією про активності в межах Тижня на сторінці Open Access week in Ukraine у соціальній мережі Facebook.

Реєструймося у мережі Open Access Week та додаваймо інформацію про заходи, щоб про них знала міжнародна спільнота. Інструкцію з реєстрації, а також більше інформації про Відкритий доступ, шукайте у Рекомендаціях щодо проведення Міжнародного Тижня Відкритого Доступу.

З повагою, О.О.Сербін

голова методичного центру бібліотек ЗВО України,

директор Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича КНУ імені Тараса Шевченка,

керівник Секції університетських бібліотек та член Президії Української бібліотечної асоціації

д-р наук із соц. комунікацій, професор